Färga skägget – tips för ett bra resultat

Det finns ett par saker som kan vara bra att ha kännedom om för att få ett bra resultat när man vill färga sitt skägg. Här har vi försökt samla ihop alla bra tips du kan prova.

Det grundläggande tipset är att välja en färg som skulle göra ditt skägg naturligt vackert. Välj inte en färg som avviker kraftigt från din naturliga hårfärg. Många som färgar skägget för att de börjat upptäcka gråa hårstrån väljer sin naturliga skäggfärg för att på ett subtilt sätt färga skägget så att de gråa hårstråna inte längre syns.

Generella tips för alla typer av skäggfärgning

  1. Rengör skägget innan du börjar, det gör att skäggfärgen fastnar bättre
  2. Applicera färgen så nära skäggstrånas rötter som möjligt
  3. Laborera med färgningstiden för att hitta rätt nyans
  4. Använd en skäggolja då du vill göra din färg extra intensiv

En sak man vill undvika är att huden runt skägget ska missfärgas. Ett tips för att motverka det är att smörja in omgivande hudpartier med babyolja eller vaselin. Om din hud blivit missfärgad kan du direkt efter avslutad färgning använda en ansiktsskrubb.

tub-med-skaggfarg

Färgning för ett ljusare skägg

För att gå från en mörk färg till en ljusare kan man använda sig av blekning. Var dock beredd på att det är en jobbig procedur då blekningsmedel ofta innehåller ammoniak och ångorna från denna stiger uppåt in i näsan. Det kan nästan bli outhärdligt!

En rekommendation är att att använda ett blekmedel med två komponenter. Ta mindre av den komponent som innehåller ammoniak och låt blekmedlet verka under längre tid istället. Blev det för lite blonderat är det bara att upprepa på nytt. Du slipper i alla fall andas in stora mängder ammoniakångor. I annat fall kan man ju alltid stoppa bomull i näsan för att slippa ångorna.

Något som många tycker är en oönskad bieffekt av blondering är att det blir en alltför gul färgton på skägget. Ett tips där är att använda silverschampoo efteråt, som tar bort gula toner. Om det inte funkar så prova att köra med en skäggfärg i ljus askblond ton.

Piffa tillfälligt med ögonbrynsfärg

En del har skägg som är lite ojämnt i färgen. Kanske nån fläck här och där som går i en annan nyans. Vill man då inte färga hela skägget utan bara toucha lite på just de områdena kan man ta ögonbrynsfärg. Det var ett tips som jag läst att Jean Pierre Barda ger. Man borstar bara lite lätt på ungefär som när man lägger mascara på ögonfrans. Färgen går sen snabbt att tvätta bort med vatten. Det är ett bra tips för när man tillfälligt vill snygga till färgen i skägget för en viktig dag eller kväll.