Skäggmjäll (Seborré): Orsaker, Symptom och Behandling

Skäggmjäll, även kallat seborré, är en hudåkomma som drabbar många män. Det kan vara en källa till besvär och obehag, både fysiskt och psykiskt.

Tillståndet karakteriseras av en torr, fjällande hud under skägget och kan ibland åtföljas av rodnad och klåda. I denna artikel kommer vi att utforska de vanligaste orsakerna, symptomen och de tillgängliga behandlingsalternativen.

skäggmjäll, fuktbehandling

Vad är skäggmjäll?

Skäggmjäll är i huvudsak en form av seborréisk dermatit som specifikt påverkar huden under skägget. Det är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som kan vara mild till måttlig i sin svårighetsgrad.

Symptomen på skäggmjäll kan variera i svårighetsgrad, men de mest vanliga inkluderar torra, vita flingor som kan fastna i skägget eller falla ner på kläder. Dessa flingor är döda hudceller som har fjällat av.

Många upplever även en röd och irriterad hud under skägget, vilket ofta är ett tecken på den underliggande inflammationen. Klåda är också ett vanligt symptom och kan ibland vara intensiv nog att orsaka mycket obehag.

I vissa fall kan huden under flingorna även vara oljig, vilket kan förvärra situationen. Denna kombination av symptom kan leda till både fysiskt och psykiskt obehag, och det är därför viktigt att söka lämplig behandling.

Orsaker bakom seborré

  • Genetik: En del personer är mer genetiskt benägna att utveckla tillståndet.
  • Överdriven oljeproduktion: Ökad produktion av talg kan ge upphov till mjäll.
  • Svampinfektion: En jästsvamp som heter Malassezia kan orsaka överdriven fjällning.
  • Miljöfaktorer: Extrem kyla eller värme kan förvärra tillståndet.
  • Hormonella förändringar: Hormonella svängningar kan också spela en roll.

Behandling för att bli av med skäggmjäll

Det finns en del saker du kan göra själv för att minska problemen med skäggmjäll. Se till att ha en god hygien där du rengör skägget och huden regelbundet.

Du kan prova att använda fuktgivande kräm eller skäggbalsam. En del kan få hjälp av skäggolja som kan hjälpa till att bevara skägget fuktigt.

De farmakologiska alternativen kan vara receptfri eller så måste du träffa en läkare för att recept utskrivet. Har du stora problem eller har provat det mesta kring egenvård redan bör du söka vård.

På apotek finns antimykotiska krämer om det beror på svampinfektion. Där finns även steriodbaserade krämer som kan behandla inflammationen kortvarigt.