Världens längsta skägg

Sarwan Singh: 2,495 meter

Världens längsta skägg enligt Guinness World Records tillhör en man vid namn Sarwan Singh från Kanada. Han satte rekordet den 8 september 2011 med ett skägg som mättes till 8.25 fot, eller ungefär 2.495 meter. Detta överträffade det tidigare rekordet som hölls av Shamsher Singh från Punjab, Indien.

Sarwan Singhs skägg är inte bara långt, utan också mycket tät. Han berättar att han började odla skägget när han var tonåring och har tagit hand om det i över två decennier. Sarwan följer den sikhiska traditionen att inte klippa håret eller skägget, en praxis som kallas ”Kesh”.

Hans Nilson Langseth: 5,33 meter

Hans Nilson Langseths skägg var 5,33 meter

Hans Nilson Langseth, född den 14 juli 1846 i Norge och död 1927, är känd för att ha odlat vad som en gång var världens längsta skägg. Hans skägg mättes officiellt till 5,33 meter, eller 17 fot 6 tum, vid hans död, vilket gjorde det till det längsta skägget som någonsin registrerats.

Hans Langseth utvandrade till USA från Norge 1867, vid 21 års ålder. Han bosatte sig först i Minnesota och gifte sig senare och hade barn. Han började odla sitt skägg när han var 19 år, ofta i tävlingssyfte på lokala marknader och festivaler.

Skägget var inte bara en fascinerande egenskap för Langseth, utan det blev också en del av hans personliga och familjeidentitet. Han tog hand om sitt skägg genom att regelbundet kamma det och rulla upp det runt en majskolv för att förhindra att det släpades på marken. Hans skägg har sedan hans död donerats till Smithsonian Institution i Washington, D.C., där det är bevarat och visas upp som en del av den amerikanska historien.

Trots att det finns nya rekordhållare för världens längsta skägg, kommer Hans Langseths enastående prestation alltid att vara en del av skägghistorien. Hans arv lever vidare, inte bara genom hans skägg som finns kvar, utan också genom berättelserna om hans liv och hans engagemang för att odla och behålla sitt skägg.

Speciella rutiner i livet för män med superlånga skägg

Men vad innebär det att ha ett så långt skägg i det dagliga livet? För Sarwan Singh innebär det att ta speciella åtgärder för att skydda skägget från smuts och skador. Han brukar vanligtvis hålla det rullat eller hopknutet, och det krävs regelbunden vård för att behålla dess hälsa och längd.

För att få sitt skägg att växa så långt har Singh behövt anamma en hälsosam livsstil. Detta inkluderar en balanserad kost rik på proteiner och vitaminer, samt att undvika stress. Han tror starkt på att hans hälsosamma levnadssätt har bidragit till skäggets extraordinära längd.

Trots sin imponerande längd har Singhs skägg inte varit utan utmaningar. Att bära ett skägg som sträcker sig flera meter kräver mycket uppmärksamhet och ansträngning för att undvika komplikationer. Trots detta har han kunnat hålla skägget i toppskick och bevarar stolt sin plats i historien som innehavare av världens längsta skägg.