Skäggprodukter

Visst kan du låta skägget växa helt vilt, men det blir så mycket bättre resultat om du ägnar dig åt skäggvård. Det finns idag en uppsjö av skäggprodukter för att forma, tvätta och hålla skägget friskt och fräscht.

flera skäggprodukter upplagda på bänken

En man som bryr sig om sin skäggväxt bör ha bra grejjer för att skägget och mustaschen ska se vårdad ut. Här följer en enklare guide till några olika produkter för skägg- och mustaschvård.

Populära produkter för skägg

Skäggvax

Vill du att skägget ska bli lättare att forma ska du använda skäggvax. Ett bra skäggvax lindrar även klåda och irritation i skäggbotten. Vi kan rekommendera det svenska märket Mr Bear Family och deras skäggvax. Lär dig mer om skäggvax.

Skäggolja

Mjukgörande skäggolja är skönt att sätta i skägget, både för att skägget blir mjukare men också för att undvika kliande hud. Skäggoljan återfuktar huden och ger skägget en härlig lyster. Det här är en skäggprodukt som fått ett stort uppsving de senaste åren i takt med skäggtrendens utbredning. Lär dig mer om skäggoljor här.

Skäggborste

En skäggborste och en skäggolja kan göra underverk tillsammans för ett slitet skägg. De bästa skäggborstarna är de med svinhår, som ger en massage till hårbotten och frambringar hudens naturliga oljor till skägget. Läs på om olika typer av skäggborstar.

Skäggschampo

Precis som håret på huvudet måste tvättas måste även skägget det. Du kan köpa speciella skäggschampon som utvecklats för att kunna rengöra tjocka skäggstrån. För att göra skägget mjukt och följsamt kan du även sätta skäggbalsam i skägget.

Skäggpenna

En skäggpenna är ett verktyg designat för att fylla i ojämna partier i skägget, vilket ger ett fylligare och mer enhetligt utseende. Denna typ av penna använder en speciell färg eller ett färgämne som är säkert för ansiktshår och hud.

Produkter för mustasch

stylad mustasch

Mustaschvax

Med mustaschvaxet är det lätt att forma och hålla mustaschen på plats. Ett bra vax ger stadga åt mustaschen hela dagen lång. Appliceras genom att du värmer en liten klutt vax mellan fingertopparna och sedan smörjer in det i mustaschen.

Mustaschkam

Mustaschkammar finns i många olika utföranden och används för att styla mustaschen och forma den tillsammans med ett vax. Med rätt tajming då du använder mustaschkammen får du bäst effekt.

Mustaschsax

En spretig mustasch är inte trevligt, något som kan motverkas genom en bra trimning. Mustaschsaxen är verktyget du då behöver. Det finns saxar med både runda och skarpa spetsar beroende hur mycket precision man vill ha när man klipper mustaschen.

Utbudet av svenska skäggprodukter

Sverige är ganska långt fram när det gäller skäggodling och varumärken specifikt inriktade på manlig skönhet och skäggvård. Det här är de märken vi kan rekommendera:

  • Nõberu of Sweden
    Grundades av Iman Khalaf och Johan Lindell med huvudkontor i Borås. De har som mål att 2021 vara det största märket inom manlig grooming.
  • Beard Brother
    Grundat av Stefan Jacobs 2015. Sortiment med endast 100% ekologiska ingredienser. Tar även fram specialprodukter på beställning. Har bland annat gjort en unik skäggolja till Haymarket Scandic vid namn Pina Colada.
  • Mr Bear Family
    Kanske det just nu hetaste skäggmärket. Björn Landén (därav namnet Bear) startade hemma i köket och har gjort en fantastisk resa där produkterna idag säljs över hela världen.

Ingen av de här märkena kanske utmärker sig för att ha billiga skäggprodukter. Vill du ha det får du gå på ICA eller Coop och kolla på kilopriset. De här svenska varumärkena står för kvalité och hör till premiumklassen.

Ofta är det så att man får vad man betalar för. Det är nästan alltid (99%) av fallen att den produkt som kostar lite mer också ger ett bättre värde.