Skäggprodukter

Visst kan man låta skägget växa helt vilt, men det blir så mycket bättre resultat om man ägnar sig åt skäggvård. Det finns idag en uppsjö av skäggprodukter för att forma, tvätta och hålla skägget friskt och fräscht. En man som bryr sig om sin skäggväxt bör ha bra grejjer för att skägget och mustaschen ska se vårdad ut. Här följer en enklare guide till några olika produkter för skägg- och mustaschvård.

Populära produkter för skägg

Skäggvax

Vill man att skägget ska bli lättare att forma ska man använda skäggvax. Ett bra skäggvax lindrar även klåda och irritation i skäggbotten. Ett bra märke på skäggvax är svenska Mr Bear Family.

Skäggolja

Mjukgörande skäggolja är skönt att sätta både för att skägget blir mjukare men också för att undvika kliande hud. Skäggoljan återfuktar huden och ger skägget en härlig lyster. Det blir även lättare att kamma igen skägget med en skäggborste. Det här är också en av alla de skäggprodukter som fått stor efterfrågan på sistone.

Skäggborste

En skäggborste och en skäggolja kan göra underverk tillsammans för ett slitet skägg. De bästa skäggborstarna är de med svinhår, som ger en massage till hårbotten och frambringar hudens naturliga oljor till skägget.

Produkter för mustasch

Mustaschvax

Med mustaschvaxet är det lätt att forma och hålla mustaschen på plats. Ett bra vax ger stadga åt mustaschen hela dagen lång. Appliceras genom att man värmer en liten klutt vax mellan fingertopparna och sedan smörjer in det i mustaschen.

Mustaschkam

Mustaschkammar finns i många olika utföranden. Används för att styla mustaschen och forma den tillsammans med ett vax.

Mustaschsax

En spretig mustasch är inte trevligt, något som kan motverkas genom en bra trimning. Mustaschsaxen är verktyget du då behöver. Det finns saxar med både runda och skarpa spetsar beroende hur mycket precision man vill ha när man klipper mustaschen.

Utbudet av svenska skäggprodukter

Sverige är ganska långt fram när det gäller skäggodling och varumärken specifikt inriktade på manlig skönhet och skäggvård. Det här är de märken jag gillar och brukar från och till:

  • Nõberu of Sweden
    Grundades av Iman Khalaf och Johan Lindell med huvudkontor i Borås. De har som mål att 2021 vara det största märket inom manlig grooming.
  • Beard Brother
    Grundat av Stefan Jacobcs 2015. Sortiment med endast 100% ekologiska ingredienser. Tar även fram specialprodukter på beställning. Har bland annat gjort en unik skäggolja till Haymarket Scandic vid namn Pina Colada.
  • Mr Bear Family
    Kanske det just nu hetaste skäggmärket. Björn Landén (därav namnet Bear) startade hemma i köket och har gjort en fantastisk resa där produkterna idag säljs över hela världen.

Ingen av de här märkena kanske utmärker sig för att ha billiga skäggprodukter. Vill du ha det får du gå på ICA eller Coop och kolla på kilopriset. De här svenska varumärkena står för kvalité och hör till premiumklassen. Ofta är det så att man får vad man betalar för. Det är nästan alltid (99%) av fallen att den produkt som kostar lite mer också ger ett bättre värde.